0

Pokličite nas
059 814 707
Vas zanima več?
Pošljite vprašanje
Spremljajte nas
Facebook

Ne spreglejte

Kaj pomeni biti resnično zdrav?

[ zdrávje ] je po definiciji stanje popolnega telesnega, duševnega in socialnega blagostanja, in ne le odsotnost bolezni ali napake...

Torej, če poznamo definicijo - kako to popolno blagostanje dejansko občutimo?

 Biti popolnoma zdrav, pomeni da smo:

Vsak dan začenjamo z zaupanjem, občutkom varnosti in optimizmom. Se zbujamo zgodaj in smo budni čez cel dan. Drži to tudi za vas? Ali mogoče bolj drži slednje:
 
"Zjutraj se zbujam malo počasneje, a me kava dvigne pokonci. Spanec je malo nemiren in večkrat bi prijal kratek popoldanski dremež. Živahnost in vitkost nista več ravno enaki, kot pred leti in malo slabši spomin in prebavne težave so verjetno tudi posledica let. Kot kaže imam vedno več in več dela, kar pač terja več energije."

Ne bere se ravno vitalno. Hvala bogu, to niso posledice let, temveč posledice načina življenja – te za razliko od let lahko spremenimo!

LESTVICA ZDRAVJA

Don Chisholm v svoji knjigi "Have you got the guts to be really healthy?” (o.p. Imate pogum/(besedna igra - črevesje) biti resnično zdravi?), navaja 12 stopničk zdravja iz katerih lahko hitro razberemo kje se nahajamo:
 
1. Vitalnost 
Potrebujem 4 ure spanja in lahko delam 18 ur. Konec dneva sem utrujen, a ne izčrpan. Psihično in mentalno vitalen.

2. Resnično zdravje 
Ljubim življenje in vse kar ponuja; sem poln zanosa po 6ih urah spanja. Z lahkoto delam, cel dan imam odlično koncentracijo in spomin. Počutim se dobro.

3. Zdravje 
Prehranjujem se zdravo, sem fit in se večino časa počutim dobro. Po 8ih urah spanja se zbudim poln energije, sem redno fizično aktiven.

4. OK (o.p. v redu sem) 
Počutim se kar v redu, proti popoldnevu se običajno utrudim, a kava pomaga. Lahko bi bil bolj fizično aktiven.

5. še kar OK (o.p. še kar v redu sem) 
Nekaj časa se počutim v redu, vendar se hitro utrudim. Lahko bi imel boljšo prebavo. Nisem ravno najbolj aktiven.

6.  Brez energije 
Ne počutim se ravno zelo slabo, a sem kar počasen. Rabim čas za zagon.

7. Očitno brez energije 
Težko začenjam dneve, ki se potem vlečejo v neskončnost. Počutim se na nek način "praznega”.

8. Slabo 
Življenje je borba, um imam precej zamegljen.

9. Zelo slabo 
Ujamem skoraj vse prehlade in gripe, ki so na pohodu, ne počutim se dobro in večkrat me daje depresija. Jemljem zdravila.

10. Izredno slabo 
Zdravila jemljem dnevno.

11. Resno bolan 
Imam vse več zdravil in vse slabše teste, stanje se poslabšuje.

12. Terminalno stanje 
Ni več poti nazaj.

Verjetno se lahko zelo malo srečnežev uvrsti v vrh lestvice. Večina se nas niti ne zaveda, koliko bolje bi se lahko počutili, ker se še nikoli nismo!

Torej, če smo ugotovili, da naše zdravje ni optimalno – potem so tu možnosti, da ga izboljšamo! Lahko se počutimo bolje – začnimo zdaj!

5 KORAKOV DO VITALNOSTI

V kolikor je vaša številka na lestvici med 9 in 5 je še marsikaj mogoče urediti na naraven način:

1. SONCE – VODA – ZRAK – SVOBODA je skovanka na mestu!
Vsak dan se gibajte vsaj 30 minut, po možnosti na svežem zraku. Konec tedna izkoristite za svež zrak in naravo. Ujemite sončne žarke – vitamin D je osnovnega pomena za zdravje! Dobrodošlo bi bilo vsak dan preživeti po 15 minut na soncu, brez UV zaščite.

2. NAJ BO HRANA VAŠE ZDRAVILO
Pazite na svojo prehrano! Naj bo redna in zdrava. Sezonsko, lokalno in ekološko je dobro osnovno vodilo. Prebava naj bo vedno urejena, dnevna in samodejna - sicer takoj ukrepajte. Poskrbite, da bodo del vsakodnevne prehrane vedno tudi naravni fermentirani izdelki! S čim več efektivnimi mikroorganizmi, ki bodo podprli vaš mikrobiom, ki je ključen za vašo vitalnost! Če ste se izgubili v poplavi informacij o zdravi prehrani in vseh dietah – ni splošnega vodila, ki bi veljal za vse. Ljudje smo si različni in za vsakogar velja nekaj drugega. Sledite sebi, če dvomite - obiščite prehranskega svetovalca. Splača se razmišljati tudi o modulaciji imunskega sistema.

3. RAZMIŠLJAJTE POZITIVNO
To ne pomeni biti naiven ali podcenjevati problemov. Neprijetne situacije se vedno dogajajo okoli nas. Življenje pomeni tako vzpone, kot padce, dobre in slabe čase. Tudi problemi – ali bolje rečeno "izzivi” so del življenja. Ne razglabljajte o njih več, kot je potrebno za rešitev. Kadar nimate vpliva, situacijo sprejmite.

4. NAUČITE SE BITI SREČNI
Podarite vsak dan nekaj – naj bo to nasmeh neznancu na ulici ali nekaj prijaznih besed prodajalki. Zakaj ne bi bili nasmejani in prijazni? Drugi se bodo zato dobro počutili in to dobro počutje se bo preneslo tudi na vas!

5. REALNI KRATKOROČNI CILJI
Postavite si kratkoročne cilje – polletni bodo dovolj. Kadar planiramo preveč stvari in za predolga obdobja smo razočarani – to naj bodo samo vizije. Plani pa naj ostanejo kratkoročni. To vam bo pomagalo več časa preživeti v "tukaj in zdaj”, kar je tudi namen življenja. Kdo ve kaj bo jutri - torej izkoristite vsak dan posebej!
 
Evija Evelin Zavrl, mag. psihosoc. pom.
NAZAJ
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing izdelava spletne strani, spletne trgovine in rezervacijske platforme) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×