0

Pokličite nas
059 814 707
Vas zanima več?
Pošljite vprašanje
Spremljajte nas
Facebook

Ne spreglejte

Pandemija in partnerski odnosi

V času pandemije so se težave v partnerskih odnosih povečale. Partnerja sta bila kar naenkrat primorana preživljati cele dneve skupaj, po možnosti še v majhnem stanovanju in z majhnimi otroki. Hobiji, ki so bili za marsikoga ventil za sproščanje pred pandemijo niso bili dostopni in tako se je ta ventil vse pogosteje praznil v krogu družine in v partnerskem odnosu. Pa vendar ni bilo povsod tako, marsikater partnerski odnos je postal še boljši kot je bil prej. Seveda lahko tudi vi z enostavnimi tehnikami ter malo volje poskrbite za iskrico v vašem partnerstvu.
 

DOLOČENE VEZE SO BOLJ PODVRŽENE TEŽAVAM

Odnosi v katerih partnerja že pred pandemijo nista bila povezana, so bolj podvrženi težavam, nastalih zaradi pandemije. Prav tako tisti partnerski odnosi v katerih si partnerja nista vzela čas zase. Med pandemijo je bilo v marsikaterih vezah težko zagotoviti čas brez otrok ter hkrati čas vsakega partnerja posebej. Kajti pomembne stvari, ki vas veselijo, v katerih se sprostita in odpreta so kar naenkrat izginile, bile onemogočene. Marsikdo pa si ni “znal” poiskati nekih nadomestkov, s katerimi bi se najprej povezal sam s sabo, nato pa bi se lažje povezala tudi drug z drugim. 
 

NAJPOGOSTEJŠI DEJAVNIKI TVEGANJA V VEZAH V ČASU PANDEMIJE

Seveda, ko govorimo o povezanosti, velik del odigrajo nerazrešene težave v preteklosti. Ko “ni bilo časa”, niti volje za pogovor. Ko je vsak zase hitel skozi obveznosti življenja in delal kljukice na dnevnem seznamu opravil. Konec dneva pa izmučen padel v posteljo. Prav tako je velik del težav v odnosih prispevalo prisiljeno sobivanje. Šola, služba, kuhanje, pospravljanje in več ljudi cele dni zaprtih v stanovanju. 
 
Partnerja nista imela možnosti si vzeti časa zase pri “polni hiši”, kar naprej je tudi kateri od otrok kaj želel in potreboval… Torej, ni bilo priložnosti za odmik od starih ali novih težav, nesoglasij, niti priložnosti za praznjenje čustvenega “ventila”. Nabirala se je jeza, naraščalo je nezadovoljstvo, iz vsake luknje je že gledal strah in v tako čustveno napetem telesu ni bilo več za zdržati. Eskalirala je jeza, ki se je spremenila v kričanje, zaničevanje, žaljenje, dvig roke nad partnerjem ali otrokom... Ali pa je enostavno prevladala žalost in nemoč in sta se partnerja zaprla vsak v svoj svet ter hkrati živela eden mimo drugega.

POJDITA NA ZMENEK

Konec koncev pa tudi ni vse tako črno, saj se vedno najde možnost in priložnost za preprečitev trenutne krize v partnerskem odnosu. Ne glede na to ali je pandemija ali ne, se vedno najde čas za zmenek. Ja, prav ste prebrali. Čas za zmenek z vašim dolgoletnim partnerjem, takšen zmenek, kot sta jih imela v začetku vajine veze. Tudi če sta doma, lahko najdeta priložnost, da se uredita, kaj dobrega pojesta in popijeta, poslušata glasbo, ki sta jo včasih ali danes, zaplešeta,... Če pa razmere omogočajo, da gresta ven, pa je seveda le nebo omejite, ko govorimo o skupnih dejavnostih oz. zmenku.  

KAJ SE NAJ NA ZMENKU POGOVARJAVA?

Mogoče se vam zdi vse napisano zelo lepo in prav, pa si mislite “le kaj se naj na zmenku pogovarjava”. Če vas je strah tega, potem se prej pripravite. Nič ni narobe, če boste iz torbice ali žepa potegnili list papirja in partnerju predlagali, da se gresta kakšno “igro”. Na spletu lahko poiščete nekaj zabavnih vprašanj ali se sprašujeta koliko se poznata (kater je moj najljubši film, igralec, barva, avto), kakša je moja sanjska hiša, poroka, dopust,... Vsak lahko tudi našteje pet stvari za katere je hvaležen, da jih je njegov partner naredil v preteklem tednu (npr. skuhal kosilo, me prijazno pozdravi, pomagal otrokom, počistil kopalnico,...). 
Zastavita si kakšne cilje za prihodnost oziroma načrtujta potovanje (ko bo to mogoče), poroko, družinsko druženje, izlet, nakup hiše,... Najbolj zabavno pa bo, če vsak na svoj list papirja napiše od 10 do 20 stvari, ki si jih želi, da bi jih njegov partner večkrat naredil (npr. me poljubil, objel, šel z mano na sprehod, gledal z mano tekmo,...).

PIŠITA SI SPOROČILCA

In potem, ko zaključita s kakšnim izmed zmenkov, si le nastavita kdaj pa kdaj, vsak dan, večkrat na dan ali bolj po redko, kakšna sporočilca. Ker sedaj veste, da partnerju večkrat prija masaža, mu podarite “kupon” za večerno 15 minutno masažo. Lahko napišete tudi le rad/a te imam ali poleg sporočilca priložite kakšno majhno čokoladico, šopek travniških rož,... 

DRUŽINSKI SESTANKI

Če ste mislili, da so sestanki lahko le službene narave ali mogoče v okviru vaših hobijev, se motite. Poled zmenkov, so družinski sestanki čudovito orodje za preprečevanje krize v partnerskem in hkrati družinskem odnosu. Sestanek lahko seveda začnete tudi zunaj na travniku v obliki piknika, v dnevni sobi na tleh ali pa za jedilno mizo. Pomembno je, da imajo vsi člani priložnost spregovoriti o svojem počutju, željah, pohvalah za druge osebe in sodelovati pri postavljanju skupnih ciljev. 

KAR PA JE GLAVNO

Po vsem kar ste prebrali do sedaj, pa je glavno, da vsak izmed vaju najprej poskrbi zase. Vzemita si čas zase, vsak posebej in delajta stvari, ki vaju veselijo, polnijo vajino srce, kajti, če bosta imela napolnjeno srce kot posameznika, bosta tudi lažje dajala naprej in pa seveda sprejemala. 
Pravilo številka dve, pa je, ne zadržujte zase svojih težkih čustev, misli, pogovorite se, poiščite si pomoč, preden začne vaše nezadovoljstvo preveč vplivati na odnos in celotno družino. 

Ali enostavno povedano, najprej dajte ljubezen sebi, nato pa jo bo dovolj tudi za krepitev vajinega odnosa. 

 
 
Evija Evelin Zavrl, mag. psihosoc. pom.
Anamarija Toth Kostevc, univ.dipl.psih., spec ZDT
 

NAZAJ
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing izdelava spletne strani, spletne trgovine in rezervacijske platforme) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×