0

Pokličite nas
059 814 707
Vas zanima več?
Pošljite vprašanje
Spremljajte nas
Facebook

Ne spreglejte

V vsakem od nas se skriva ustvarjalnost

Glede na to, da sta se v preteklem tednu zvrstila kar dva svetovna dneva, ki sta posvečena produktom ustvarjalnosti, je prav, da kakšno besedo namenimo tudi ustvarjalnosti. Ustvarjalnost se nanaša na sposobnost preseganja tradicionalnih načinov razmišljanja ali delovanja ter razvoj novih in izvirnih idej, metod ali izdelkov. Kaj pa pomeni ustvariti neko literarno delo ali inovativen izdelek drugega kot ravno to? 

Ustvarjalnost v vsakodnevnih izzivih

Ustvarjalnost je veščina, ki nam omogoča, da razumemo svet okoli sebe, ta opažanja povežemo z že pridobljenim znanjem ter si zamislimo novo uporabo svojega znanja v svetu. V vsakem od nas je določena mera ustvarjalnosti, četudi se je vedno ne zavedamo. V življenju se namreč vsakodnevno srečujemo z izzivi, ki od nas zahtevajo nove ideje ali presenetljive rešitve. Včasih se  na takšne situacije odzovemo povsem spontano in o tem niti ne razmišljamo, npr. pri pripravi obroka, ko sestavine kombiniramo na nekomu povsem nenavaden način.

Ovire sodobnega načina življenja

Ljudje smo že po naravi ustvarjalna bitja, vendar nas sodoben način življenja pri tem pogosto ovira. K uniformnosti nas spodbuja že šolski sistem, kjer je pravilni odgovor vedno le en. S takšno popotnico gremo potem na delo, kjer je ustvarjalnost sicer zaželjena, vendar jo je ob preobremenjenosti težko udejaniti. Ustvarjalnost se namreč razvija v okoljih, kjer imajo posamezniki možnost povezovanja s drugimi, kjer lahko osvežijo svoje veščine in imajo dovolj časa za raziskovanje. Na ta način je lažje graditi na novih idejah, saj je za ustvarjalnost potreben čas. In šele takrat, ko razmišljamo izven okvirjev, ko razmišljamo drugače od ostalih, lahko razvoj ubere novo smer, ki je drugačna od tiste, ki ji sledi večina. 

Kako lahko postanemo bolj ustvarjalni?

Ustvarjalnost je veščina, ki jo je v podpornem okolju mogoče razvijati. Začne se z trdno osnovo znanja in spretnosti ter obvladovanjem načina razmišljanja. Naučimo se je lahko z eksperimentiranjem, raziskovanjem, preverjanjem domnev, uporabo domišljije in sintetiziranjem informacij. Za ustvarjalnost je namreč potrebno ravnovesje med nadzorovano, namerno mislijo ter spontano igro in domišljijo.
 

Nekateri ljudje so bolj ustvarjalni od drugih

Pomemben vpliv na ustvarjalnost pa ima tudi osebnost, predvsem odprtost do izkušenj. Ljudje z nizko stopnjo odprtostjo imajo namreč raje rutino in se držijo poznanega, medtem ko ljudje z višjo stopnjo odprtosti uživajo v novostih, pa naj gre pri tem za spoznavanje novih ljudi, predelavo različnih čustev ali potovanja na eksotične destinacije. Kopičenje teh izkušenj in perspektiv lahko pomaga možganom pri ustvarjanju novih povezav. Ostale značilnosti, ki jih povezujemo z ustvarjalnostjo, so radovednost, pozitivnost, energija, vztrajnost in notranja motivacija. 

 
Anamarija Bogolin, mag. psihologije
NAZAJ
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing izdelava spletne strani, spletne trgovine in rezervacijske platforme) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×