0

Pokličite nas
059 814 707
Vas zanima več?
Pošljite vprašanje
Spremljajte nas
Facebook

Ne spreglejte

Zakaj je letni dopust tako pomemben?

Letni dopust med delovno aktivno populacijo velja za vir sreče in za enega izmed bistvenih elementov kvalitetnega življenja. Za delodajalce je seveda letni dopust precej drag, tako z vidika neproduktivnih delovnih dni kot na dopust vezanega regresa. Vendar pa daljše obdobje prostega časa ljudi razbremeni delovnega stresa, v tem pogledu pa dopust pravzaprav predstavlja sredstvo za ohranitev in povrnitev polne delovne sposobnosti.

OKREVANJE PO DELU IN KREPITEV ZDRAVJA

Letni dopust posameznikom torej omogoča okrevanje po delu, kot tak pa ima pozitiven vpliv na njihovo subjektivno blagostanje. Iz nevroznanstvene perspektive lahko razlago za tak vpliv najdemo v zmanjšanju »možganske" vzburjenosti, ki jo sicer povzroča delovni stres. Poleg tega pozitivno izkoriščanje prostega časa v možganih spodbuja center za nagrajevanje, kot posledica pa se v večji meri proizvajajo nevrotransmiterji dopamin, serotonin in endorfin (znani tudi kot hormoni sreče), ki imajo ravno nasproten vpliv od stresnih obremenitev. Kadar okrevanja ni oziroma se pojavlja v nezadostni meri, ostanejo omenjeni psihofiziološki sistemi še naprej aktivirani, dolgoročno pa to pomeni kopičenje stresnega doživljanja in posledično kronične zdravstvene težave. Po dopustu ljudje poročajo o povišani ravni energije, večjem občutku zadovoljstva z življenjem in manj splošnih zdravstvenih težavah. Ti občutki sicer kmalu po končanem dopustu padejo na raven pred dopustom, kljub temu pa redni dopusti predstavljajo pomemben vidik ohranjanja zdravja, saj zmanjšujejo tveganje za srčno-žilne bolezni, srčne napade in prezgodnjo koronarno smrt. 

POVIŠANA DELOVNA PRODUKTIVNOST IN VEČJA KREATIVNOST

Študije kažejo tudi, da je po dopustih stopnja delovne odstotnosti zaposlenih nižja, delovna uspešnost pa višja. Izjemo pri tem predstavljajo posamezniki v visoko specializiranih poklicih, pri katerih se po odstotnosti od dela kaže majhen upad ravni spretnosti. So pa raziskave pokazale še nekaj - posamezniki, ki pridejo z dopusta, kažejo večjo mentalno fleksibilnost. To pomeni, da je po vrnitvi domov z dopusta nekoliko večja verjetnost, da bodo ob delovnih izzivih razmišljali širše ter iskali bolj raznolike in kreativne rešitve. Do tega najverjetneje pride zaradi zmanjšanja delovnih stresorjev kot so časovni pritiski in mentalne ter čustvene zahteve. Ljudje pod stresom napreč pogosteje kažejo rutinske, dobro navajene vedenjske vzorce, saj sta njihova pozornost in trud osredotočena na pomembne dejavnike stresa na delovnem mestu. V takšnih situacijah je namreč manj verjetno, da bodo kreativne ideje prišle do zavesti.

KLJUČ DO USPEŠNEGA DOPUSTA

Izkazalo se je, da subjektivne izkušnje, kot so sprostitev, užitek in nadzor nad vsakodnevnimi aktivnostmi, bolj vplivajo na spremembo počutja kot vrsta dejavnosti, s katero se ukvarjamo med dopustom. Ključ do okrevanja je torej v tem, da se usmerimo na stvari, ki so nam zares pomembne in se miselno odklopimo od dela. Naj bo dopust čim bolj prijeten!

 
Anamarija Bogolin, mag. psihologije
NAZAJ
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing izdelava spletne strani, spletne trgovine in rezervacijske platforme) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×