0

Pokličite nas
059 814 707
Vas zanima več?
Pošljite vprašanje
Spremljajte nas
Facebook

Ne spreglejte

Zakaj otroku omogočiti aktivne počitnice?

Prvi vroči dnevi so za nami in prav vsi se že počasi spogledujemo s poletjem. Večina izmed nas se z nostalgijo spominja navidez neskončnih in brezskrbnih dni našega otroštva, sedaj, ko smo starši sami, pa se pri marsikomu glede poletnih počitnic lastnih otrok pojavljajo mešani občutki. Kako urediti varstvo otroka med delovnim časom? Kako se izogniti pritoževanju o dolgčasu? Ali lahko otroka vključimo v kakšne izobraževalne aktivnosti?

Dragocene življenjske izkušnje

Eden izmed najboljših odgovor na zgornja vprašanja so počitniške aktivnosti za otroke in mladostnike! Ne le, da so zabavne, mladi znotraj njih pridobivajo dragocene življenjske veščine. Dejstvo je, da obstaja velik razkorak med znanjem, ki se ga učenci naučijo v šoli, in veščinami, ki so potrebne za uspeh v 21. stoletju. Raziskave kažejo, da so za uspeh potrebne veščine, kot so komunikacija, sodelovanje, ustvarjalnost, vodenje, socializacija in reševanje problemov, vsa ta področja pa se skozi zanimive in zabavne izkušnje razvijajo tudi v okviru organiziranih počitniških aktivnosti. Nenazadnje, pomembno je učenje za življenje, to pa se nanaša na mnogo širši pojem kot zgolj znanje, ki se ga preverja s pisanjem testov in pridobivanjem dobrih ocen.
 

Osebna rast, učenje in razvoj

Kvalitetne počitniške aktivnosti ustvarjajo okolje, ki spodbuja čustveni, vedenjski in kognitivni razvoj posameznika. Otroke in mladostnike spodbujajo k preizkušanju novih in neznanih dejavnostih, kar pa je lažje brez pritiska tekmovalnosti, ki so je navajeni iz šole. Sodelovalne aktivnosti in raznolike priložnosti za uspeh prav vsakemu omogočajo razvijanje svojih (skritih) potencialov, vsi ti majhni uspehi pa pripomorejo k posameznikovi boljši samopodobi, samozavesti ter samostojnosti. 
Odklop od tehnologije

Številni starši se bojijo, da bodo otroci počitniški čas preživeli ob gledanju televizije oz. igranju računalniških igric. In povsem uporavičeno, saj mednarodne raziskave kažejo, da so 11-letniki v povprečju izpostavljeni zaslonom 4,4 ure dnevno, slovenska raziskava iz leta 2016 pa kaže, da več kot polovica šolskih otrok uporablja internet 2-5 ur dnevno. S starostjo čas izpostavljenosti zaslonom in uporaba interneta le še naraščata. Večina počitniških aktivnosti omejuje uporabo telefonov in računalnikov, prav tako pa omogočajo preživljanje časa na prostem. Tudi otroci in mladostniki rabijo oddih od tehnologije.
 

Čas za igro

Šolske in obšolske dejavnosti ter domače naloge med šolskim letom močno omejujejo čas za igro. In medtem, ko je sodelovanje v strukturiranih dejavnostih pomembno za doseganje akademskih rezultatov, je za otrokov optimalen razvoj ključnega pomena ravnovesje med strukturiranimi in nestrukturiranimi aktivnostmi. Organizirane poletne aktivnosti omogočajo otrokom tudi čas za igro, kar vodi do zdravega čustvenega in socialnega razvoja. In še najboljši del – otroci in mladostniki bodo tako zaposleni z zabavo, da sploh ne bodo opazili, da se medtem tudi učijo! 

 
Anamarija Bogolin, mag.psihologije


NAZAJ
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing izdelava spletne strani, spletne trgovine in rezervacijske platforme) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×