0

Pokličite nas
059 814 707
Vas zanima več?
Pošljite vprašanje
Spremljajte nas
Facebook

Ne spreglejte

Čas je za nove začetke

Šolskih počitnic je konec, poletna vročina se poslavlja in počasi se že spogledujemo z jesenjo. Naj se tega zavedamo ali pa ne, za mnoge od nas 1. september predstavlja nov začetek - pa četudi so šolski dnevi že davno za nami.

Novi začetki

Večina javnega življenja je namreč vezana na časovnico javnih šol, kar pomeni predvsem spremenjene okoliščine dela v poletnih mesecih, ko načrtovani letni dopusti vplivajo tudi na spremenjen obseg dela. Obdobje vračanja v šole tako predstavlja neke vrste novo leto, ki ga pogosto spremljajo nostalgija ob koncu preteklega ter vznemirjenje ob začetku nečesa novega. Mejniki kot je 1. september predstavljajo novo časovno obdobje in s tem nove začetke - predstavljajo priložnost, da pretekle napake pustimo v preteklosti in začnemo znova. Učinek novih začetkov nas tako spodbuja k postavljanju novih ciljev ali pa vzpostavljanju novih navad. 

Spremljajte svojo uspešnost

Za doseganje postavljenih ciljev je pomembno, da se zavedamo, kje smo v tem trenutku in v katero smer si želimo iti. Spremljanje uspešnosti je del postavljanja ciljev, ki ga mnogi od nas spregledamo, bodisi ker je dolgočasno ali pa zato, ker nas neposredno sooča z realnostjo, ki nam morda ni vedno všeč. Vendar pa so lahko cilji brez tega hitro pozabljeni, zato si le postavite nekaj smernic, ki vam bodo omogočile hitro in enostavno sledenje osebnemu napredku. Določite si čas v dnevu ali v tednu, ko si boste zabeležili svoj napredek. Ta zabeležek naj bo čim bolj preprost, saj je tako večja verjetnost, da boste spremljanje napredka dejansko dosledno izvajali. Najenostavnejši način je binarni sistem, torej ali ste svoj cilj ali ne izpolnili - veliko lažje je napisati preprost odgovor »da« ali »ne« kot pa napisati celoten odstavek o poteku doseganja cilja.

Vizualizirajte svoje uspehe

Kadar ste pri doseganju ciljev uspešni, si verjetno ne želite začeti znova, pač pa nadaljevati niz uspehov. Da ohranite momentum, poskusite ustvariti vizualen prikaz nenehnega napredka. Raziskave kažejo, da nam lahko nenehna izpostavljenost lastnim dosežkom služi kot motivacija za nadaljne dosežke in ohranjanje tempa. Za spremljanje in vizualizacijo svojega napredka lahko npr. uporabite velik koledar, kamor vpisujete vse dosežke.

Ponovni zagon – nov začetek

Včasih pa stvari ne gredo tekoče in imamo težave z doseganjem ciljev. Ko se soočamo z neuspehi, je čas, da zožamo svoj pogled in se prepustimo učinku novih začetkov. Seveda za to ni potrebno čakati novo leto ali naslednji 1. september, pač pa uporabite najbližji časovni mejnik. Raziskave kažejo, da je veliko večja verjetnost (63%), da se bomo zavezali nekemu cilju, kadar začnemo na začetku tedna.
 
 
Anamarija Bogolin, mag. psihologije
NAZAJ
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing izdelava spletne strani, spletne trgovine in rezervacijske platforme) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×