0

Pokličite nas
059 814 707
Vas zanima več?
Pošljite vprašanje
Spremljajte nas
Facebook

Ne spreglejte

Delajmo pametneje, ne več!

Ali ste vedeli, da smo Slovenci na tretjem mestu v EU glede občutka, da delamo v hitrem tempu kot tudi glede dojemanja stresa pri delu, hkrati pa dosegamo le 74 % povprečne produktivnosti dela? Povedano drugače: imamo občutek, da delamo zelo trdo, smo v hudem stresu, zaslužimo pa krepko pod povprečjem. Ne bi bilo boljše delati pametneje, ne še bolj trdo?
 

Kaj je dobra organizacija časa?

Dobra organizacija časa: 

Ste vedeli, da 1 ura načrtovanja prihrani 10 ur dela?

In s planom dela lahko začnete kar z enim od »praorodij« organizacije časa. Seznam opravil nam pomaga spoznati glavne naloge, hkrati pa nam omogoča več nadzora nad življenjem, saj se s seznamom izognemo temu, da bi pozabili na pomembne opravke ali pa bili zaradi preoblice nalog v stresu.

In ti seznami znajo biti pogosto kar dolgi. Dejstvo je, da dandanes večina zaposlenih ljudi nima dovolj časa in energije, da bi postorila vse, kar prihaja v njihova življenja. Včasih je problem že v tem, da imamo težave z ločevanjem med pomembnimi in nepomembnimi ter nujnimi in nenujnimi nalogami. 

Pri določanju prioritet gre za to, katerim nalogam damo prednost in kako želimo razporediti svoj čas in energijo. Ko imamo torej sezname napisane, jih lahko preprosto oštevilčimo po pomembnosti ali pa po sistemu A, B, C, D in E. (A = najbolj pomembno, B = pomembno, C = dobro bi bilo narediti, D = delegiraj in E = odstrani oziroma črtaj). 

Nato začnemo z najpomembnejšo nalogo.

Raziskave so namreč pokazale, da pogosto velja, da dosežemo 80 % učinka s samo 20 % vložka. V 20 odstotkih časa torej dosežemo 80 % rezultatov (drugih 20 % pa v preostalih 80 % časa). Podjetja ugotavljajo, da jim 20 % kupcev oziroma izdelkov prinaša kar 80 % prihodkov oziroma dobička. Pomembno je torej vedeti, katerih 20 % nalog je najpomembnejših. In res - le zakaj bi zapravili kar 80 % našega časa in energije za samo 20 % dodatnih rezultatov?

Slona razkosamo na manjše dele

Obsežne naloge najprej razdelimo na manjše dele, za te manjše dele pa nato določimo najdaljše časovno obdobje za dokončanje. Ta tehnika temelji na t.i. Parkinsonovem zakonu, ki pravi, da dlje časa, kot imaš za neko opravilo na voljo, toliko časa mu boš tudi namenil. Ne glede na to, da bi ga sicer lahko opravil mnogo hitreje. 

Razmislimo torej, koliko časa želimo nameniti posameznim obveznostim, njihov čas pa omejimo tako, da jasno določimo koliko časa imamo na voljo in se tega tudi držimo. 

Če imate tudi vi izzive z organizacijo časa, predvsem v teh predprazničnih dneh, se lahko obrnete na naš Psihološki center Plus rešitve in skupaj bomo poiskali rešitev za vas.

 
Evija Evelin Zavrl, mag. psihosoc. pom.
NAZAJ
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing izdelava spletne strani, spletne trgovine in rezervacijske platforme) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×