0

Pokličite nas
059 814 707
Vas zanima več?
Pošljite vprašanje
Spremljajte nas
Facebook

Ne spreglejte

Duševno zdravje na delovnem mestu

Kako si?

V hitrem tempu življenja, ki ga narekujejo delo, družina, prostočasne aktivnosti in dejavnosti, se hitro znajdemo v začaranem krogu obveznosti, zastavljenih ciljev in želja. Pogosto smo izčrpani, slabovoljni in otopeli. Pa vendar, kadar nas znanec povpraša o tem kako smo, odgovorimo, da smo dobro. Pa smo res? Že res, da nas nič ne boli, nimamo vročine in drugih simptomov viroze ali drugih obolenj, toda kaj pa sreča? Smo srečni v življenju? Nas delo, ki ga opravljamo izpopolnjuje in zadovoljuje vse naše potrebe? So medosebni odnosi z bližnjimi takšni, kot si jih želimo? V vsej naglici s katero se vse pogosteje srečujemo v zadnjem desetletju, ni dovolj zgolj fizično zdravje, pomembno je, da poskrbimo tudi za psihično zadovoljstvo in blagostanje, za duševno zdravje. 

Ali tudi na tvoje duševno zdravje vpliva delovno mesto?

Duševno zdrav posameznik ima dober odnos do sebe in z drugimi ter se uspešno sooča z izzivi vsakdanjega življenja. Duševno zdravje ni odvisno samo od vsakega človeka posebej, pač pa nanj vplivajo tudi drugi dejavniki. Mednje štejemo spol, starost, zakonski stan, izobrazba ter socialno-ekonomski status; medosebne odnose, socialno podporo prijateljev, družine in nam drugih tesnih odnosov ter bivalno okolje; in navsezadnje stresne dogodke, ki predstavljajo izgubo partnerja ali nam bližje osebe, brezposelnost, težave na delovnem mestu ter doma, zdravstvene težave ter tudi rojstvo otroka. Delo in delovno mesto pomembno vplivata na duševno zdravje, saj skozenj razvijamo in uresničujemo svoje želje, cilje in potenciale, poleg tega na delovnem mestu preživimo velik del svojega življenja, zato je pomembno, da krepimo zadovoljstvo in dobro počutje na delovnem mestu. 

Kaj pa tebi predstavlja stres na delovnem mestu?

Za duševno zdravje na delovnem mestu je pomembno, da zaposleni doživlja občutek koristnosti in potrditve pri delu, da čuti podporo sodelavcev, ima možnost izraziti lastno kreativnost pri delu, da se čuti slišanega in razumljenega. V kolikor je nasprotno lahko to negativno vpliva na duševno zdravje, pojavijo se težave pri soočanju s problemi, krha se samopodoba, pojavijo se lahko glavoboli, težave s spanjem in podobno. Zaposleni so pogosto pod stresom na delovnem mestu, predvsem zaradi preobremenjenosti, število delovni nalog se veča, časovni roki so neusmiljeni, od tu tudi kakšna nadura, pojavijo se težave pri usklajevanju dela in družinskega življenja, nasilje in trpinčenje na delovnem mestu, slabi medosebni odnosi s sodelavci in nadrejenimi, nizko plačilo in podobno. 

Prepoznaj in pomagaj sebi in drugim

Ko boste pri sebi ali sodelavcu zaznali negativne misli, težave pri vzdrževanju koncentracije in pozornosti, neodločnost, občutke nevrednosti in nizko samospoštovanje, naj vam zasveti rdeča luč. Če se ob tem pojavljajo še občutki krivde, tesnobe, napetosti, razdražljivosti, pretirane občutljivosti, utrujenost, motnje spanja, prebavne motnje, tiščanje v prsih, glavoboli, pomanjkanje volje, jokavost, nekomunikativnost, impulzivnost in agresivnost, pa je zelo pomembno, da poiščemo načine kako izboljšati svoje počutje oziroma, da ponudimo pomoč osebi pri kateri smo opazili te misli, čustva, vedenje in odzive telesa. Rešitev je več, od učenja načinov spoprijemanja s stresom, do tehnik sproščanja in umirjanja, čuječnosti, vpeljevanje zdravih navad ter pogovor s psihologom in psihoterapevtom, ki vam ne bo samo prisluhnil, pač pa vam bo pomagal pri učenju vseh zgoraj naštetih tehnik. Zato bodite pozorni nase in na svoje sodelavce in okrepite duševno zdravje na delovnem mestu.

 
Tadeja Štravs, mag. psihologije
NAZAJ
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing izdelava spletne strani, spletne trgovine in rezervacijske platforme) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×