0

Pokličite nas
059 814 707
Vas zanima več?
Pošljite vprašanje
Spremljajte nas
Facebook

Ne spreglejte

Kaj pa tebi pomeni delo?

Cilj je, da delo opravljamo z veseljem. 

Delo je pomemben del naših življenj, na eni strani nam predstavlja sredstvo za preživetje, po drugi strani pa delo ni najpomembnejše, vendar moramo v njem najti nek smisel, ki nas bo motiviral, da bomo delo opravljali z manj obremenjujoče in z veseljem. Če ne najdemo pravega razloga, če ne najdemo globljega smisla, imamo težavo. Delo je namreč pogosto lahko del naše identitete. 

Je plača res najpomembnejši dejavnik?

Ko slišite vprašanje: “Kaj ti pomeni delo?” Kaj odgovorite? Kaj pri vas izstopa, kaj je tisti razlog, da zjutraj vstanete, se uredite in odidete na delo? Pogost odgovor je denar, plača je vir zaslužka, potrebnega za preživetje. Na drugi strani pa mladi odrasli, delo pogosto vrednotijo s svobodo, ki jim jo zaslužek lahko omogoči. V Sloveniji so sicer v letu 2005 naredili raziskavo, ki opisuje kakšen odnos imajo posamezniki do dela, oziroma kaj jim delo pomeni. Sodelujoči so redko izpostavili plačo kot najpomembnejšo komponento. Na prvo mesto so uvrstili zanimivost dela, temu sledijo možnost napredovanja in spoštovano delo. Manjši pomen, pa so pripisali drugim materialnim vidikom, kot je zgodnji začetek dela in že omenjena plača. Kasneje, v letu 2015 so raziskavo ponovili in ugotovili, da je pri delu, sodelujočim še vedno najpomembnejše, da je delo zanimivo. Prav tako pa jim je zelo pomembna tudi varnost, ki jo nudi zaposlitev. Sledijo svoboda, ki jo ima posameznik pri opravljanju dela, koristnost opravljenega dela za družbo, šele potem posamezniki izpostavijo dober zaslužek in možnost napredovanja. 

Ob delu se počutimo izpopolnjeni in koristni.

Posamezniki dajejo delu različen pomen. Nekateri ljudje delo opravljajo za finančne/materialne nagrade, ki jim omogočajo, da v prostem času lahko živijo bolj polno življenje, življenje, ki jih osrečuje. Drugi pa ob plačilu opravljajo delo, zaradi ostalih komponent, ki jih to delo lahko prinese. Sem pa sodijo prijateljstva, občutek samozavesti, doseganje ciljev, uspehov, lastno zadovoljstvo ob opravljenem delu. Skozi delo se gradi posameznikova samopodoba in poklicna identiteta, posameznik si preko poklica pridobi določen status in ugled v družbi. Pomembno je, da se ob delu, ki ga opravljamo počutimo izpopolnjeni, koristni, potrebovani ter da je delo, ki ga opravljamo v skladu z našimi vrednotami, saj je to tisto kar nas osmisli in izpopolni. 

Poišči smisel!

Ljudje pogosto izgorevamo na delovnem mestu, ker smo preobremenjeni, prezahtevni sami do sebe, ker težko usklajujemo delo in družino. Izgorevamo pa tudi za to, ker ne vidimo smisla v tem, kar delamo, ne moremo se poenotit z delom, ki ga opravljamo, ne poistovetimo se z vedenjem, ki je od nas pričakovano. Motivacija za opravljanje dela je nizka, pogosto zgolj zunanja (vir zaslužka ter socialni ugled). Če smo včasih to isto delo opravljali z veseljem, moramo zopet poiskati smisel, kaj je tisto kar nas bo notranje motiviralo, na novo moramo postaviti cilje. Cilji morajo biti zastavljeni smiselno, dosegljivo in tako, da vemo, kakšna je naša vloga za njihovo doseganje. Vprašajmo se kaj je tisto, kar si pri delu želimo in poskusimo te želje preplesti z zahtevami in pričakovanji naših sodelavcev in vodij. Ko bomo našli smisel v delu, ki ga opravljamo, ko bomo notranje motivirani za doseganje ciljev, bomo občutili tudi lastno zadovoljstvo, kadar bo delo opravljeno. In to bo v nas ponovno prebudilo veselje do dela.


NAZAJ
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing izdelava spletne strani, spletne trgovine in rezervacijske platforme) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×