0

Pokličite nas
059 814 707
Vas zanima več?
Pošljite vprašanje
Spremljajte nas
Facebook

Ne spreglejte

Kako lahko kot starš otroka podprem pri stresu ob maturi?

Zagotovo so dnevi ob koncu pomladi nabiti z raznoraznimi aktivnostmi, pripravami otrok na zaključke popoldanskih dejavnosti, tekmovanja, izpiti ipd. Še posebej pa zna biti pestro v družinah, ki imajo v hiši maturanta/ko. In to ne pomeni le, da se ima otrok za učiti in hkrati opravljati vse obšolske dejavnosti, vendar, da tukaj veliko vlogo igrate tudi vi starši.

Prvi nasvet, kako lahko podprete otroka pri stresu ob maturi je, da poskrbite za mir v sebi. Vemo, da otroci vlečejo nase energijo staršev, kar pomeni, da čutijo, če ste vznemirjeni, v stresu, izčrpani in v strahu. Ne samo, da otroci to čutijo ampak tudi ne vedo ali so to njihove lastne skrbi ali so se jih nalezli iz okolice. Torej poleg vseh svojih strahov in skrbi občutijo tudi še vaše.

In kadar ste vznemirjeni, prestrašeni in v stresu je tudi vaše vedenje drugačno, kot če ste umirjeni. Na otroka lahko takrat veliko bolj pritiskate, če niste v dobri koži, veliko manj prijazno se z njim pogovarjate in ga težje razumete ter prenašate njihovo vedenje, ki izhaja iz stresa, skrbi, strahu pred prihajajočimi maturitetnimi izpiti. 

Iz tega torej sledi, da poskrbite prvo zase, še toliko bolj, kot sicer in že s tem boste v veliki meri podprli tudi vašega maturanta/maturantko.

Kot drugo, je zelo pomembno, da se z otrokom čim več pogovarjate, kljub temu, da bo včasih zadirčen ali pa boste morali iz njega dobesedno vleči besede in da se bo kdaj tudi zjokal, vztrajajte pri pogovoru. Lahko to izkoristite v avtomobilu, skupnem sprehodu ali opravkih doma, ni potrebno da strogo sedite za mizo eden proti drugemu in se prisilite, da sedaj se boste pa pogovarjali.

Naslednje priporočilo bi bilo, da naučite maturanta/maturantko sprostitvenih tehnik. To ne potrebuje biti meditacija vsak dan pol ure, lahko so tudi druge krajše sprostitvene tehnike. Dihanje na kvadrat je ena izmed njih, ki je zelo enostavna in se jo lahko izvaja kjerkoli. Najlažje je, če kvadrat narišete na list papirja in nato s prstom potujete po stranicah. Začnete npr. na zgornji stranici in vdihujete ter štejete do štiri. Nadaljujete na desni stranici navzdol z zadrževanjem diha štiri sekunde in nato na spodnji stranici izdih štiri sekunde. Zaključite na levi stranici kvadrata ponovno z zadrževanjem diha. Cikel dihanja ponavljate dokler ne čutite ugodnih občutkov, pomirjenosti ali vsaj zmanjšanje neželenih občutkov, čustev ter misli. 

Pomembno pa je vključiti tudi gibanje telesa. Naša čustva se zadržujejo v telesu in bolj kot smo statični dlje časa v sebi zadržujemo neke neprijetne občutke. Gibanje torej spodbudi pretok po telesu in s tem odplaknemo negativno energijo ven iz telesa. Enostavna vaja, ki jo lahko delate skupaj z maturantom/maturantko je tresenje celega telesa. Postavite s v stoječ položaj in začnite stresati s celim telesom, nogami, rokami, glavo, lahko tudi poskakujete. To počnite 90 sekund in po koncu bo vaša energija in počutje mladostnika prerojena.

 
Evija Evelin Zavrl, mag. psihosoc. pom.

 
NAZAJ
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing izdelava spletne strani, spletne trgovine in rezervacijske platforme) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×