0

Pokličite nas
059 814 707
Vas zanima več?
Pošljite vprašanje
Spremljajte nas
Facebook

Ne spreglejte

Kako se odpovedati sovražnikom naših teles – alkoholu, nikotinu in kofeinu

Večina člankov o razstrupljanju svetuje, da se odpovemo trem sovražnikom našega telesa – alkoholu, nikotinu in kofeinu – kot da bi bilo to nekaj najbolj enostavnega. Pa ni. S tem se je soočil vsak, ki je odnos s temi substancami kdaj skušal prekiniti. Če vas zanima, kako se lotiti odvajanja od alkohola, nikotina, kofeina, berite naprej. 


Samo močna volja ni dovolj

Verjetno ste že slišali za raznorazne misli, kot so "Ne potrebujem motivacijskega citata. Potrebujem kavo," ali "Ne govori z menoj, dokler ne popijem jutranje kave." Nekateri so še veliko bolj kruti in glede na redno deljenje le-teh po socialnih omrežjih, je zagotovo nekaj na tem. Naše male razvade se lahko hitro spremenijo v težave, saj ima njihovo redno uživanje lahko različne posledice na naše zdravje. Če ste se tudi sami prepoznali kot nekoga, ki katerokoli od naštetih substanc prekomerno uživa, morda mislite, da vam še ni uspelo odnehati, ker nimate dovolj močne volje, a ta predstavlja le en del odvajanja. Preverite, kaj še lahko storite. 

Alkohol

Vprašajte se, zakaj posežete po kozarčku
Zdravstveno so količine popitega alkohola na teden jasno opredeljene, pa vendar vemo, da je vsak človek platno zase, zato ni možno vseh žensk metati v en in moških v drug koš. Tukaj se je potrebno vprašati predvsem, ob kakšni situaciji sežem po kozarcu ali pločevinki in kaj želim s tem doseči. Če je odgovor na to vprašanje, da želite utopiti žalost, jezo, razočaranje ipd., je vsak izmed popitih kozarcev preveč.

Zaradi alkohola postanemo ljudje otopeli
Alkohol vsekakor vpliva na našo čustveno plat in sposobnost čustvovanja ter zaznavanja čustev in občutkov. Več kot je alkohola v našem življenju, bolj imamo zamegljena čustva. Postanemo lahko otopeli in ni nam več mar za druge ljudi. Začenjamo se počutiti še bolj nestabilne kot poprej, in kmalu lahko ne vemo več, kaj si želimo v življenju. Brez merice alkohola se v družbi težko sprostimo, postajamo anksiozni, posledično pa se nas loti tudi razdražljivost, zaradi katere vedno bolj hlepimo po kozarčku več.

Če se želite odvaditi od alkohola, ugotovite, kaj je vaš razlog za pitje
Imate torej voljo za odvajanje, da bo to uspešno, morate zdaj ugotoviti še, zakaj sploh posegate po alkoholu. Začnite se opazovati in se vsakič, ko vas zgrabi želja po alkoholu, vprašajte, zakaj si ga želite prav zdaj. Če na primer ugotovite, da čutite močan strah v družbi in se sprašujete ali ste dovolj dobri, zabavni za prijatelje, znance, se začnite ukvarjati s tem. Redno si naštevajte dobre stvari, ki ste jih dosegli in naredili, ne glede na to, kako drobna ali velika so ta dejanja. Ko boste svoj vzorec ozavestili, se boste lahko na naslednje druženje odpravili pripravljeni na vse te misli in čustva ter jih počasi in zavestno kontrolirali. Delajte korak za korakom in ne poskušajte rešiti vseh izzivov naenkrat. Tako bodo pozitivne posledice dolgotrajnejše. 

Nikotin

Vas kajenje zares pomirja
Nervoza, živčnost, jeza in še kaj, povzročijo, da človeka katapultira iz stola in le ta odvihra na balkon ter si s tresočo roko prižge cigareto. Pravi si, da se s kajenjem pomiri, a v resnici temu ni tako. Oseba se znajde v začaranem krogu čustev, občutkov in kar naenkrat opazi, da se veliko težje sooča z dnevnimi izzivi, da hitreje postane vznemirjena, se težje zadrži z neprimernimi pripombami pred drugimi ljudmi. Tudi tukaj gre, kot pri alkoholu, za utapljanje čustev, vendar v dimu. Ne glede na to, koliko cigaret torej pokadimo dnevno, jih pokadimo preveč.

Sami s seboj sklenite pakt o prenehanju kajenja
Močna želja po prenehanju je prvi pogoj za prenehanje kajenja (in drugih razvad ali odvisnosti), zato sami s sabo najprej sklenite pakt o prenehanju. Brez tega pač ne gre. Najprej se odločite, ali želite prenehati s kajenjem ali le zmanjšati količino pokajenih cigaret, potem pa definirajte tudi svoj »zakaj« - postavite si močan razlog. Mogoče so ta razlog vaši otroci, vnuki, ki vam zelo veliko pomenijo, in si želite, da bi jim dajali pozitiven zgled. Morda si to želite, ker se želite dobro počutiti v svojem telesu. Dobro je tudi, da o svoji odločitvi o prenehanju kajenja, obvestite več ljudi, saj vas lahko to v trenutkih šibkosti ohrani na pravi poti. 

V kolikor si želite olajšati odvajanje od nikotina, se lahko zatečete tudi k hipnozi, ki je zelo učinkovit pristop do osvoboditve od kajenja.

Kofein

Ko nivo kofeina upade, se zmanjša koncentracija
Če bi rekli, da se pri alkoholu omejitve ustavijo pri nekaj mericah na teden, se pri kofeinu navadno ustavijo pri nekaj skodelicah na dan – in to o malih kavnih skodelicah z eno do dvema malima žličkama kave in ne velikih čajnih skodelicah, v katerih je kofeina še veliko več. Lahko bi rekli, da so 2 do 3 skodelice kave na dan zvrhan koš kofeina, če pa vmes posegate tudi po črnem ali zelenem času, pazite, da te meje ne prekoračite. V primerih, ko je kofeina preveč, lahko namreč pride do razdražljivosti pa tudi zmanjšanja koncentracije, ko nivo kofeina upade.

Odvajanja se lotite postopoma
Če ne želite občutiti pretiranega glavobola in razdražljivosti, se odvajanja lotite postopoma. Tako za telo ne bo prevelik šok. Če spijete tri skodelice na dan, najprej eno ali dve zamenjajte za zeleni ali črni čaj. Po kakšnem tednu ali dveh se odločite zamenjati še zadnjo skodelico kave za zeleni ali črni čaj. Ko se navadite tega obreda, nato zeleni čaj menjajte za naveden zeliščni čaj ali katero drugo tekočino, ki vas spominja na obred kofetkanja, in tako ponovite tudi z zadnjo skodelico zelenega čaja.
 

Če ne zmorete sami, poiščite pomoč
 

V kolikor zaznate, da vam je odvajanje od katere koli substance postal prevelik zalogaj, se obrnite na psihoterapevta ali psihologa, da skupaj ugotovita, zakaj se vam je tako težko odreči vaši navadi. Z nekaj pomoči bo šlo zagotovo lažje.

 
Evija Evelin Zavrl, mag. psihosoc. pom.

 
NAZAJ
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing izdelava spletne strani, spletne trgovine in rezervacijske platforme) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×