0

Pokličite nas
059 814 707
Vas zanima več?
Pošljite vprašanje
Spremljajte nas
Facebook

Ne spreglejte

Kako se spopasti s strahom?

Trenutna situacija v svetu resnično ni najbolj zavidljiva, saj smo se vsi veselili, da se Covid konča in ponovno začutimo več svobode. Pa vendar je na nekatere vojna situacija vplivala bolj močno, kot na druge. Mnogi so že sedaj začutili tako močan strah, da jih je bodisi ohromil, iščejo načine, kako bi pobegnili iz situacije ali pa bijejo bitko v sebi in mogoče tudi navzven.


Povezava s praljudmi

Takšen odziv na zelo stresne situacije je naraven, izhaja pa že iz pradavnine, ko se je človek moral bojevati za preživetje. Pračlovek se je dnevno znašel v življenjsko kočljivih situacijah, ko bi ga lahko požrle zveri. Če si zamislite, kakšen močan strah je doživljal pračlovek v boju z zvermi, lahko nato to situacijo čutenja ter mišljenja preslikate tudi v sedanjost.

Vendar sedaj se ne nahajamo več v pradavnini in nismo več neandertalci, ne potrebujemo loviti divjih živali za preživetje. A kljub temu se je v naše male možgane ta spomin močno zasidral. In ko nastopimo v sedanjosti v kakšni stresni situaciji, se ta spomin vrne. Telo reagira na podoben način kot, če bi se borili za preživetje zgolj s sulico v rokah, z zverjo iz oči v oči. 

Tako je sedaj telo pri marsikomu nezavedno odreagiralo tudi v primeru vojne situacije. In kot smo rekli, se takrat odzovemo na tri načine, boj, beg ali zamrznitev. Telo preide v simpatični živčni sistem, kar pomeni, da smo nenehno v pripravljenosti, vzdraženi ter na preži.

Kako obvarovati otroke?

Ko smo v takšnem stanju, pa nastane tudi tunelski vid, kar pomeni, da vidimo pred sabo samo to »grozljivo« situacijo in nismo zmožni realno razmišljati ter delovati. Takrat ves ta strah, stresno energijo prenašamo tudi na ljudi okoli nas. Ne glede na to, kako se trudimo ne pokazati neprijetna občutja, osebe okoli nas to čutijo. Predvsem je to pomembno ko govorimo o otrocih, le ti prevzemajo od odraslih oseb vedenje ter čustvovanje. 

Pomembno je torej, da smo odrasli dobro v svoji koži in na ta način vplivamo tudi na otroke. Kako pa se lahko preklopimo iz sistema boj, beg, zamrznitev ter aktiviramo parasimpatični živčni sistem, v katerem se počutimo bolj pomirjeni? Vsekakor tukaj pridejo v poštev sprostitvene tehnike, kot so meditacija, dihalne vaje, čuječnost ter gibanje v naravi. 

Kako se lahko pomirim?

Vaja, ki se je lahko poslužite kadarkoli, je dihalna vaja 1, 2, 3, 4. Na list si narišite kvadrat in začnite z vdihom na zgornji stranici. Vdih naj traja štiri sekunde. Desna stranica predstavlja pavzo štirih sekund, nato pa usmerite pogled na spodnjo stranico ter izdihujte štiri sekunde. Leva stranica kvadrata ponovno pomeni pavzo štirih sekund, preden naredite nov vdih. Po stranicah se lahko pomikate tudi s prstom in tako svojo pozornost še bolj preusmerite na dihanje. 

Ena izmed oprijemljivih rešitev, ki vas navda z občutkom vsaj delnega nadzora nad situacijo je lahko tudi sodelovanje pri zbiranju potrebščin za Ukrajino. Na ta način boste svoj fokus preusmerili iz skrbi, razmišljanja, kaj groznega se lahko zgodi ipd., v reševanje in pomoč.

V kolikor zaznavate, da nimate kontrole nad svojimi mislimi, čustvi in čutenjem ter se počutite zelo prestrašeni, zaskrbljeni in pod stresom, se obrnite na strokovno pomoč, kot je na primer pogovor s psihoterapevtom. 

 
Evija Evelin Zavrl, mag. psihosoc. pom.
 
NAZAJ
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing izdelava spletne strani, spletne trgovine in rezervacijske platforme) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×