0

Pokličite nas
059 814 707
Vas zanima več?
Pošljite vprašanje
Spremljajte nas
Facebook

Ne spreglejte

Sindrom praznega gnezda

Ko zadnji otrok odide od doma

S prvim septembrom ste nekateri starši svoje otroke prvič pospremili v osnovnošolske klopi. Pred vami je novo obdobje polno izzivov in sprememb, ki bodo dodobra vplivali na dosedanjo vsakodnevno dinamiko. Pa vendar boste ostali vpeti v življenje svojega otroka, pomagali mu boste preskakovati ovire, se veselili uspehov in podobno. Pride pa obdobje, ko bodo otroci zakorali sami v novo, neznano okolje, brez, da bi ga držali za roko in na vsakem koraku usmerjali. Obdobje v katerem boste z svojo podporo, ljubeznijo in razumevanjem še vedno ob njemu, vendar pa se bo vaša življenjska dinamika spremenila. Ko bo zadnji otrok odšel v srednjo šolo v oddaljeni kraj ali pa na fakulteto, ne bo več vsakodnevne vožnje na prostočasne aktivnosti, nudenja pomoči pri domačih nalogah, prepirov glede pospravljanja sobe, manj bo časa ko boste skupaj preživeli večere ob gledanju najljubših filmov in igranju družabnih iger. Kar naenkrat bo hiša prazna, večinski del dinamike in komunikacije pa se bo preusmeril na partnerski odnos.
 

Edino vez med partnerjema predstavlja skupna skrb za otroke 

Pogosto se v tem času, ko partnerja ostaneta sama, pojavijo težave v partnerskem odnosu, ki jih morda prej ni bilo oziroma jih nismo opazili. Morebitno jezo, odtujenost in praznino so nadomestili otroci. Večji del pozornosti smo namenili njim in, tudi če smo opazili problem, je v tistem trenutku bilo potrebno opraviti drugo obveznost, prišle so druge misli in skrbi, in smo na problem pozabili. To obdobje, ko otroci odidejo od doma in se osamosvojijo imenujemo sindrom praznega gnezda in takrat se lahko razkrije mrtev odnos, v katerem je edino vez med partnerjema predstavljala skupna skrb za otroke. Pojavijo se pogostejši konflikti, nezadovoljstvo, nestrinjanja, kar lahko vodi v brezvoljnost, slabo samopodobo, žalost. Pomembno je, da si v takšnih trenutkih dovolite vzeti čas in en z drugim delite čustva, misli in stisko, ki jo občutite. Delite drug z drugim vprašanja, ki si jih postavljate, o tem kaj naj počnem sedaj, kdo sem sedaj, če nisem primarno več mama ali oče in podobno. Posvetite se en drugemu ter ponovno okrepite in poglobite skupne aktivnosti in zanimanja, veselite se novih intimnih trenutkov in povezovanja.
 

Izkoristite to obdobje za stvari, za katere prej niste imeli časa.

Prazno gnezdo lahko prinese veliko pozitivnega in je lahko zaželena sprememba, poskusite jo ponotranjiti čimbolj pozitivno. Svoj čas lahko sedaj namenite gibanju, sprehodom v naravi ali skupinski vadbi, o kateri sanjate že nekaj let, pa ni bilo časa. Znova se povežite s starimi prijatelji, obudite odnose, ki jih pogrešate, pojdite na potovanje, izlet, preberite zbirko knjig, vpišite se na tečaj tujega jezika… še bi lahko naštevala, toda najbolj pomembno je, da poslušate sebe, kaj je tisto česar si želite v prihodnosti in stremite k temu. Če pa ste opazili, da doživljate sindrom praznega gnezda in se težko soočate z žalostjo, veliko jokate, ste zakrbljeni in aksiozni pa poiščite strokovno pomoč. Psihoterapevt vam bo pomagal pri predelovanju in razumevanju vaših občutij.

 
Tadeja Štravs, mag. psih.
NAZAJ
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing izdelava spletne strani, spletne trgovine in rezervacijske platforme) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×