0

Pokličite nas
059 814 707
Vas zanima več?
Pošljite vprašanje
Spremljajte nas
Facebook

Ne spreglejte

Socialna omrežja - kako ostati na varni strani?

Prihranimo lahko veliko dragocenega časa

Digitalni razvoj in razvoj tehnoloških naprav sta odprla nova obzorja, razširile so se možnosti tako na ravni vsakega posameznika, kakor tudi na ravni organizacij, industrij in tako naprej. Internet, mobilna telefonija in socialna omrežja so prinesla veliko dobrega, predvsem so nam omogočila dodaten čas, ki ga je čedalje manj in je tako zelo dragocen. Veliko stvari uredimo preko klicev, mobilnih in elektronskih sporočil, sestanke opravimo na daljavo, izobražujemo se preko spleta ter prihranimo na času, ki bi ga potrebovali pri potovanju iz ene lokacije na drugo. S pomočjo socialnih omrežij ohranjamo stike z posamezniki iz drugih držav, spoznavamo nove ljudi ter širimo svojo socialno mrežo. 

Ni vse zlato, kar se sveti

Pa vendar ni vse tako rožnato in pozitivno. Kaj hitro se lahko znajdemo v pasti. Internet nas potegne vase, vse tiste čudovite stvari, ki jih lahko vidimo na Instagramu, Facebooku, TikToku nas prevzamejo, čedalje več časa namenimo tem vsebinam in se na ta način odcepimo od realnosti, od vsakdanjika. Postanemo apatični, prevzame nas domišljijski svet in kar naenkrat vlečemo vzporednice med lastnim doživljanjem in vsebinami, ki jih vidimo in spremljamo na socialnih omrežjih, katere so vse prevečkrat prikazane preveč popolno in perfekcionistično. Svoje življenje pričnemo nezavedno primerjati z življenjem drugih uporabnikov socialnih omrežij, pri čemer pozabljamo, da je na spletu objavljeno zgolj nekaj odstotkov celotnega življenjskega dogajanja. Tako se pogosto pričnejo pojavljati čustva, kot so ljubosumje, zavist, v skrajnih primerih pa občutki manjvrednosti, depresije in anksioznosti ter še huje odvisnost od socialnih omrežij.

Kako se izogniti negativnim občutkom in odvisnosti?

Tako kot pri veliko drugih stvareh, je tudi tukaj rešitev v zmernosti. Najprej je pomembno, da si postavimo vprašanje: “Ali se zmorem za 24 ur odklopit od socialnih omrežij?” Ali se v nas pričnejo pojavljati neprijetna čustva, ali začutimo tesnobo, ker ne bomo mogli pogledati kaj novega se je zgodilo našim spletnim prijateljem? Ali smo cel dan nestrpni in neučakano gledamo na telefon? Kljub vsakodnevni uporabi socialnih omrežij je pomembno, da vsebine prebiramo lahkotno, da imamo v mislih, da je vsakdo kdaj v stiski, pa le redki to objavijo tudi na socialnih omrežjih, da socialna omrežja ne ustvarijo na nas še dodatnega pritiska in nas silijo v doseganje popolnosti, ki je nedosegljiva. Najpomembnejše pa je, da se znamo odklopiti od vseh tehnologij, ne zgolj socialnih omrežij. Da si enkrat do dvakrat v letu vzamemo konkretni, enomesečni predah od vseh aplikacij, katere dnevno klikamo in si vzamemo čas zase in za tiste s katerimi delimo življenje. Da si vzamemo čas za kavo s prijateljico, ki jo prestavljamo že pol leta, da peljemo otroke na sprehod, se igramo družabne igre, obiščemo teto, s katero se slišimo dvakrat na leto in še bi lahko naštevala. Zadihajmo s polnimi pljuči in se osvobodimo dodatnih pritiskov in občutkov manjvrednosti. Gandhi je rekel: “Bodi sam sprememba, ki jo želiš videti v svetu!” Ko se vprašamo, kako naj preprečim otroku, da postane odvisen od telefona in socialnih omrežij? Začnimo pri sebi in z zgledom učimo svoje otroke, tako se bodo naučili največ.
 
 
Tadeja Štravs, mag. psihologije
NAZAJ
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing izdelava spletne strani, spletne trgovine in rezervacijske platforme) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×