0

Pokličite nas
059 814 707
Vas zanima več?
Pošljite vprašanje
Spremljajte nas
Facebook

Ne spreglejte

Subjektivno blagostanje

Ob svetovnem dnevu zemlje bomo pogledali kakšno povezavo ima naše subjektivno blagostanje z odnosom do zemlje, narave. Vsekakor bi najprej rekli, da smo Zemlja mi. In s tem ko razmišljamo iz tega vidika, lahko misel napeljemo na dober odnos do sebe, posledično do dugih ljudi ter živali, rastlin in celotne narave. 

Kratko rečeno, pomembno je, v kolikšni meri ste zadovoljni s svojim življenjem. Na to zadovoljstvo pa seveda vpliva veliko faktorjev. 

Ljudje v sebi velikokrat nosimo bolečino, ki izraža razkol med lastnimi željami, potrebami in dejanskim stanjem v življenju. In dokler bo ta razkol v nas na večini življenjskih področji, kot so ljubezen, družina, prijatelji, zabava, rekreacija, finance, kariera, osebna rast ter okolje v katerem živimo in delujemo, bo naše blagostanje na zelo nizki ravni. Bojevali se bomo sami s sabo in stvari opravljali s prisilo, proti našim želja, mogoče zgolj zaradi preživetja. Tukaj bi zelo težko sploh govorili o nekem blagostanju, saj le tega skoraj ni. 

Pomembni dejavniki, za aktivacijo oziroma povečanje tega psihičnega blagostanja pa so avtonomnost, sprejemanje sebe, smisel življenja, pozitivni medosebni odnosi, osebnostna rast in obvladovanje okolja. 

Pa si poglejmo te posamezne dejavnike bolj konkretno:

Kadar se počutimo neodvisni, sposobni se upreti socialnim pritiskom, svoje vedenje uravnavati od znotraj in se vrednotiti glede na lastne notranje standarde, takrat imamo Avtonomnost na zelo visokem položaju v življenju. 

Da pa bi okrepili še Sprejemanje sebe, je pomembno, da delamo na sprejemanju pozitivnih stališč do sebe. To nam bo pomagalo, ko se bomo zavedali različnih aspektov sebe in jih tudi sprejemali ter pozitivno gledali na našo preteklost.  

Smisel življenja je pogosto vodilo, motivacija za naprej in nam podaja odgovor na »zakaj«, kot je »zakaj sploh to počnem«. In če je nato odgovor npr. »zato, ker s tem pomagam ljudem in bo celotna družba bolj prijazna«, nemudoma pridobim notranjo motivacijo za nadaljnje življenje. 

In s tem povezan je tudi občutek kompetentnosti pri obvladovanju okolja. Takšen človek nemudoma tudi izkoristi priložnost, ki mu je ponujena s strani okolice in uspešno tudi nadzoruje večjo množico nekih zunanjih aktivnosti. Oseba, ki obvladuje svoje okolje je sposobna ustvariti okolje, ki ustreza njegovim vrednotam in potrebam. 

To pa vsekakor zahteva od človeka Osebnostno rast, ki mu daje občutek kontinuiranega razvoja. Oseba, ki osebnostno raste, je odprta za nove izkušnje in ima občutek realiziranja svojih potencialov. Nenehno se tudi spreminja v smeri večjega vpogleda vase in boljše učinkovitosti. 

In na koncu zaokrožimo vse dejavnike še s Pozitivnimi medosebnimi odnosi. Kdor ima tople, zadovoljive odnose z drugimi, skrbi za druge, je empatičen, vdan in intimen ter razume dinamiko prejemanja in dajanja v odnosih ta skrbi za svoje blagostanje. 

Kdor krepi vsa ta področja seveda tudi pozitivno prispeva k delovanju celotne družbe ter odnosa do Zemlje. 

V kolikor zaznate, da je vaše subjektivno blagostanje na kritični točki in bi ga radi okrepili, stopite do psihoterapevta, coacha ali drugega strokovnjaka in skupaj bosta postavila cilj za vaše odlično blagostanje.

 
Evija Evelin Zavrl, mag. psihosoc. pom.
NAZAJ
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing izdelava spletne strani, spletne trgovine in rezervacijske platforme) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×